Uw droombaan vinden? Bel ons!  (+31) 652 070 118

Werken in de optiek

In de optiek kunt u in verschillende functies aan de slag. Over het algemeen is het meest bekende beroep in de optiek de opticien. Verder zijn er onder andere ook optiekmedewerkers, zaakvoerders, optometristen en orthoptisten actief in de optiek en de oogzorg. Met zijn allen houden zij zich bezig met het controleren, voorkomen en behandelen van de ogen en alles wat daarbij komt kijken. Wilt weten hoe de dag van een optometrist eruit ziet? Of wat een opticien allemaal doet? Talent voor Ogen heeft voor u – in het kort – de werkzaamheden van de diverse beroepen in de optiek op een rij gezet.

Opticien: technisch, zelfstandig én modebewust

Een opticien is gespecialiseerd in het oog en houdt zich bezig met het bepalen van de gezichtsafwijking bij klanten en de verkoop en het aanmeten van contactlenzen, brillen en zonnebrillen. De werkzaamheden van een opticien zijn erg divers. Geen klant is hetzelfde en u moet iedere klant het juiste advies geven over de soort bril die het best bij hem of haar past. Bij dat advies dient u onder andere rekening te houden met materialen, kleuren, modetrends, persoonlijkheid en de vorm van het gezicht. Een greep uit de overige werkzaamheden van een opticien:

  • Het uitvoeren van verschillende soorten oogmetingen
  • Het monteren van glazen in monturen, het slijpen van brillenglazen
  • Het bijstellen en repareren van brillen voor optimaal comfort
  • Kassa- en verkoopwerkzaamheden
  • Ervoor zorgen dat de winkel er netjes uitziet

Kunt u zelfstandig werken, heeft u een commerciële instelling en bent u klantgericht? Dan is een baan als opticien zeker iets voor u!

Optometrist: gespecialiseerd in oogziekten en oogafwijkingen

Optometristen zijn gespecialiseerd in het opsporen van oogziekten en oogafwijkingen. Met professionele apparatuur wordt de beweeglijkheid van de ogen, het achterste en voorste oogsegment en alle visuele vermogens onderzocht op eventuele afwijkingen. Mocht de optometrist refractieafwijkingen constateren, dan adviseert hij de klant over de noodzakelijke optische hulp- en correctiemiddelen, zoals contactlenzen of een bril. Bij het waarnemen van oogaandoeningen voert hij in overleg met de oogarts de nodige testen uit zodanig de oogarts de juiste diagnose kan stellen en behandeling kan bepalen. Optometristen werken bijvoorbeeld bij een optiekzaak, privé oogkliniek of in het ziekenhuis.

De functietitel ‘optometrist’ is sinds het KB De Block op 22 april 2019 wettelijk beschermd. Dat betekent dat niet iedereen zich zomaar optometrist mag noemen. Alleen als iemand een erkenning van agentschap zorg en gezondheid heeft mag dat.

Orthoptist: specialist in scheelzien, dubbelzien en luie ogen

Net als ‘optometrist’ is ook ‘orthoptist’ een wettelijk beschermde functietitel. De orthoptist houdt zich als paramedicus bezig met het diagnosticeren en behandelen van verschillende visuele stoornissen. Orthoptisten richten zich voornamelijk op problemen en klachten op het gebied van scheelzien, dubbelzien, luie ogen en oogbewegingsstoornissen. Een groot deel van de cliënten van een orthoptist zijn kinderen. Als er een behandeling nodig is, dan probeert de orthoptist de problemen met corrigerende glazen te verhelpen. In geen geval voert de orthoptist chirurgische handelingen uit. De meeste orthoptisten werken in een oogheelkundige praktijk of in de kliniek van een ziekenhuis. Vaak werken ze nauw samen met oogartsen, opticiens en optometristen.

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande functie nog andere soorten beroepen in de optiek. Denk bijvoorbeeld aan verkoopmedewerkers, zaakvoerder en accountmanagers. Wilt u graag aan de slag in de optiek? Kijk van voor diverse vacatures op de vacaturepagina van Talent voor Ogen België.

Talent voor Ogen

Ambachtlaan 31-33
4871 ED Etten-Leur
Telefoon: (+31) 652 070 118
E-mail: solliciteren@talentvoorogen.be
KvK-nummer: 71608362

 

★★★★★★★★

Talent voor Ogen scoort 8,4 uit 10 op basis van 95 beoordelingen.

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!
Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Welkom bij Talent voor Ogen België! Waarmee kan ik u helpen?